fredag 8 oktober 2010

Gladhammarundersöknngen lever vidare!

Nu när fältsäsongen börjar lida mot sitt slut går Gladhammarsundersökningen in i ett nytt skede. Avrapporteringen. Nu börjar arbetet med att sammanställa sommarens slit i fält.

I förra veckan inleddes rapporteringen med ett kombinerat rapportmöte och konferens i Falun. Konferensen anordnades av Jernkontoret och var Bergshistoriska utskottets höstmöte 2010. Efter en lång tågresa var jag och Veronica Palm framme i Falun där vi möttes av Fredrik Sandberg från Dalarnas museum. På kvällen gick vi igenom de analyser som ska skickas iväg och lade uppstrategin för hur vi ska jobba framöver. Det blev ett intensivt möte som sedan avslutades med en god middag på hotellet.

Många dokument och listor vid rapportmötet.
Dag 2 började konferensen men dessförinnan han vi med en tur genom staden. Falun är en vacker stad med en hel del äldre byggnader. Nästan allt hänger dock samman med gruvbrytningen som format staden. Hela staden är uppbyggd på uppemot 4m tjocka slagglager!

Den vackra Christine kyrkan vid torget i Falun.


Ett äldre hus vars grund är gjord av slagg och hela huset står på slaggvarp.

Rester av kallrostar som användes så sent som i början av 1900-talet.

Vackra färger i en stenöken. Det var inte längesedan det inte fanns någon vegetation alls runt Falun

En titt på slaggen vid gruvrondellen nära gruvan.

Ett besök nere i gruvan ingick i konferensen. Det var fuktigt och kallt. Här står vi beredda att åka hissen ner i underjorden.

Så här såg inte hissen ut idag men väl förr. På denna tunna som fraktade upp varp kunde även upp till 4-5 man stå för att ta sig upp och ned i gruvan, med utrustning! De fick även hoppa av i farten.

Spår av den äldre belysningen.

Viss utrustning finns kvar från den äldre gruvbrytningen. En skottkärra att köra malm med. Den del av gruvan vi fick se bröts under 1600-1800-talet. I sort sett allt är gjort för hand.

Imponerande träkistor byggda nere i gruvan. Mäkta imponerande. I vissa av dessa träkistor har man tagit dendro-prover för datering. Det visade sig att det äldsta timret låg högst upp och att stockarna i princip låg i kronologisk ordning!!

Som sagt, rapporteringen är på gång och prover för analys skickas inom kort. Förhoppningsvis kan vi få C14- och dendro-analys svaren innan Julen står för dörren.

Nicholas Nilsson, Veronica Palm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar